BIJDRAGEN AAN MEDIABERICHTGEVING OMTRENT HET CORONAVIRUS
Volg hier de laatste ontwikkelingen omtrent COVID-19, toegelicht en geanalyseerd door Arjen Boin en Werner Overdijk.
19/01/2021
Deskundigen: stomste wat regering nu kan doen is de onvrede negeren
“Het is absoluut iets om je zorgen over te maken, betoogt Leids hoogleraar publieke instituties en openbaar bestuur Arjen Boin.,,Het wordt tricky.Het leegvegen van het Museumplein leidde zondag tot een pittige confrontatie tussen politie en demonstranten.”Een groep in de marge zijn de ontevredenen niet meer, ziet Boin. ,,Ze hebben mensen die doen of ze journalist zijn, maar dan zonder zich aan de regels te houden..
Lees hier het hele artikel van Noordhollandsdagblad.
04/01/2021
Nederland gooit het beleid nog een keer om
“Over het oorspronkelijke vaccinatiebesluit moet niet geringschattend worden gedaan, vindt Arjen Boin, hoogleraar Publieke Instituties en Governance in Leiden. “De Gezondheidsraad heeft daar goed over nagedacht, en het kabinet heeft daar een besluit over genomen. Dat is enorm ingewikkeld. Er zitten functionele overwegingen achter – welk vaccin werkt bij wie – maar ook ethische en politieke overwegingen. Het gaat echt over het redden van levens.”
Lees hier het hele artikel van Het Parool.
30/12/2020
Hardhandig handhaven coronaregels tijdens jaarwisseling? ‘Dat leidt tot escalatie’
“Een ding is zeker: deze jaarwisseling is als het voorspellen van een moeilijke wedstrijd. Wat we wel weten is dat er vuurwerk zal worden afgestoken en dat er feestjes zijn. De vraag is hoe de politie daarmee omgaat, zegt Arjen Boin, hoogleraar publieke instituties en openbaar bestuur aan de Universiteit Leiden. “De politie treedt altijd de-escalerend op, maar dat zal nu op de proef worden gesteld. We zullen als samenleving niet accepteren dat overal ME op af wordt gestuurd.”
Lees hier het hele artikel van Trouw.
30/10/2020
Té efficiënte zorg werkt tekorten in de hand − hoe moet het dan wel?
‘Het probleem van vandaag is de prijs van het succes van gisteren’, zegt Arjen Boin, hoogleraar crisismanagement aan de Universiteit Leiden, ‘want in normale tijden is efficiency een fantastisch idee’. Nederland is daar zo goed in, dat ‘we een heel goed gezondheidssysteem hebben kunnen opzetten voor relatief weinig geld’. Het hield de zorgpremie binnen de perken en gaf ruimte om het geld aan andere dingen uit te geven..”
Lees hier het hele artikel van De Volkskrant.
27/10/2020
Hoe minder steun voor lockdown hoe meer besmettingen.
“Bij de tweede coronagolf heerst een negatieve spiraal,” zegt crisisexpert Arjen Boin (Universiteit Leiden). Hetzelfde speelt in andere (westerse) landen, wat in bijvoorbeeld Italië gepaard gaat met gewelddadig verzet. De coronapandemie is de grootste mondiale uitdaging sinds de Tweede Wereldoorlog, zei secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterres al in april. Volksgezondheid, economie en maatschappelijke stabiliteit hangen nauw samen.
Lees hier het hele artikel van Het Parool.
16/10/2020
We nemen het niet meer zo nauw met de coronaregels: ‘Een neerwaartse spiraal’.
“De stemming is totaal anders dan tijdens de lockdown in maart, zegt Arjen Boin , hoogleraar aan de universiteit van Leiden en expert op het gebied van crisismanagement. “In die crisisfase accepteerde men dat de politiek grote beslissingen nam vanwege mogelijke grote risico’s. Iedereen volgde de regels, de effecten daarvan waren zichtbaar. Dat versterkte het vertrouwen in het kabinet en zo was er een opwaartse spiraal.”
Lees hier het hele artikel van Het Parool.
14/10/2020
Op zoek naar veerkracht in de tweede golf
“Deze crisis is niet meer zo fris, zegt hoogleraar crisismanagement Arjen Boin van de Universiteit Leiden. In de beginfase accepteert iedereen dat er geïmproviseerd wordt en dat beslissingen worden genomen op basis van vijftig procent kennis. Jaap van Dissel kon toen nog zeggen: ‘Ik ben Jaap, ik ben van de wetenschap, het zit zo en zo.’ Maar die fase is voorbij.”
Lees hier het hele artikel van NRC.
09/10/2020
Zeven experts kraken de coronacommunicatie van het kabinet – en zeggen hoe het beter kan
“De overheid heeft een goed, overtuigend verhaal nodig’, zegt de Leidse hoogleraar Arjen Boin, expert op het gebied van crisismanagement. ‘Mensen willen tijdens een crisis het idee hebben dat de overheid weet wat ze doet. Ze willen begrijpen waarom de maatregelen worden genomen en ervan overtuigd zijn dat die effect gaan sorteren.”
Lees hier het hele artikel van De Volkskrant.
03/10/2020
Ministerie: Tekort aan coronatests vanaf deze maand verleden tijd
” De verhoging van de testcapaciteit komt geen moment te vroeg. Beter inzicht in de verspreiding van het virus heeft direct invloed op de kwaliteit van overheidsbeleid, zegt de in crisismanagement gespecialiseerde Leidse hoogleraar Arjen Boin. En er staat nogal wat op het spel, de komende weken. Er zijn al nieuwe maatregelen van kracht, maar als de situatie verder verslechtert, houdt het kabinet een nieuwe intelligente lockdown achter de hand, zegt premier Rutte.
Lees hier het hele artikel van Het Parool.
11/09/2020
Wijzen naar elkaar in de corona-aanpak: een bestuurlijk gat dat zich niet vult met regie maar met onbegrip
“Het coronavirus leeft op, maar een testafspraak is niet te maken. Na het crisisregime zijn we in een stadhouderloos tijdperk beland: iedereen wijst naar elkaar. Ontglipt de aanpak van het virus ons? ‘Een land kan niet eeuwig in de crisisstand blijven staan’, zegt Arjen Boin. Hij is als hoogleraar aan de Universiteit Leiden gespecialiseerd in crisismanagement. Met collega’s publiceerde hij onlangs het boek Covid-19 – Een analyse van de nationale crisisrespons.”
Lees hier het hele artikel van Volkskrant.
14/07/2020
De virusuitbraak die niemand zich kon voorstellen
“Hoe kwam het dat Nederland relatief laat maatregelen trof, terwijl het coronavirus om zich heen greep? Een combinatie van gebrek aan fantasie en te veel zelfvertrouwen, zeggen vijf crisisexperts in hun boek over de epidemie.
Arjen Boin, hoogleraar Publieke Instituties en Governance aan de Universiteit van Leiden, schreef het boek met vier collega’s van Crisisplan (Werner Overdijk, Charon van der Ham, Jessy Hendriks en Dionne Sloof), het bedrijf waarvan hij mede-eigenaar is. Ze werkten op basis van honderden openbare bronnen, en tien interviews met experts en ambtenaren. Boin en zijn collega’s hebben recht van spreken: ze trainen mensen bij de overheid en in het bedrijfsleven hoe om te gaan met crises.”
Lees hier het hele artikel van Trouw.
14/07/2020
‘Overheid waarschuwde burgers te laat voor Covid-19’
“Experts en overheidsbestuurders hadden kwetsbare ouderen eerder moeten en kunnen waarschuwen voor het gevaar van Covid-19. Tot die conclusie komen de Leidse hoogleraar en crisisexpert Arjen Boin en vier mede-auteurs (Werner Overdijk, Charon van der Ham, Jessy Hendriks en Dionne Sloof) in hun ‘analyse van de nationale crisisrespons’, die volgende week verschijnt.”
Lees hier het hele artikel van Trouw.
06/07/2020
‘Nederland waande zich voorbereid op een pandemie, maar liet zich verrassen’
“Heeft Nederland de coronacrisis goed aangepakt? Of zijn we, volgens Wilders, de “gekke Henkie” van Europa? Arjen Boin, Werner Overdijk, Charon van der Ham, Jessy Hendriks en Dionne Sloof analyseerden de Nederlandse aanpak en formuleren waardevolle lessen voor de volgende pandemie.”
Lees hier het hele artikel van Universiteit Leiden.
25/05/2020
“De crisis is voorbij, nu komt de moeilijke fase”
“De weg uit de corona-crisis is gevaarlijker dan de crisis zelf, stelt Arjen Boin. ‘De Nederlandse politie is er zich van bewust dat dat zij door burgers geaccepteerd moet worden. Anderhalve meter is zo willekeurig, daar is weinig bewijs voor.'”
Lees hier het hele artikel van Website voor de Politie.
19/05/2020
More than a health crisis: leadership amid coronavirus
“As 2020 began, the novel coronavirus, or COVID-19, was thought of mostly as a China-specific issue. If an organisation did not have any China-based operations or relationships, then from a business perspective, leaders had little to worry about. Yet as we have seen, the threat carried by COVID-19 around the globe is unparalleled in living memory.
“The business sector is suffering already,” notes Arjen Boin, professor of public institutions and governance at Leiden University. “Lay-offs are on the rise. In the long term, governments will have to rebalance their budgets as the current stimulus operations are unprecedented. Moreover, we really have no idea how a sudden halt of the global economy can be reversed.” ”
Lees hier het hele artikel van Financier Worldwide.
14/05/2020
Great easing? Leaders face a tragic dilemma but they should not hide behind the backs of experts
“Political leaders everywhere face stark choices that will define the social and economic future of their countries. They must decide if and how to wind-down the societal lockdowns that we have witnessed across the world. They do so against a background of widespread anxieties. Economic collapse awaits should there not be a rapid resumption of economic life. But a relaxation of ‘lockdown’ measures can have dire consequences: a ‘second wave’ might stretch state capacities even further than we have witnessed thus far. This is truly a tragic dilemma, argue Arjen Boin (University of Leiden) and Martin Lodge (LSE).”
Written by: Martin Lodge & Arjen Boin.
Lees hier het hele artikel van LSE Library Services.
09/05/2020
Bij evaluatie van de coronacrisis gaat het om waarheidsvinding, niet om de schuldvraag
“We moeten snel de juiste lessen leren, om het bij de volgende pandemie beter te kunnen doen, menen Arjen Boin van de Universiteit Leiden en Paul ’t Hart van de Universiteit Utrecht.”
Lees hier het hele artikel van Trouw.
01/05/2020
Podcast | Corona Crisis: Once Upon a Pandemic
Dynamics of decision under extreme uncertainty: Scientific advice and policy learning during coronavirus crisis
“Medical experts and government science advisors have become the rock stars of the COVID-19 crisis, often eclipsing political leaders in prominence as countries struggle to devise strategies to contain the coronavirus. But to what extent can and should expert advice inform decision making when factual evidence in a fluid situation is scarce, and scientific understanding of a novel virus is far from comprehensive? Prof. Arjen Boin, a leading crisis management and public administration scholar, joins the podcast to discuss the dynamics of decision making in the particularly complex case of COVID-19, as well as how policymakers are attempting to learn from the more or less effective efforts of other countries in combating the pandemic.”
Beluister hier de hele podcast van Corona Crisis: Once Upon a Pandemic.
20/04/2020
Veerkracht, maar ook nieuwe ongelijkheid
“De coronacrisis drukt ons met de neus op de feiten. Ook in het sociaal domein. Welke scheidslijnen in de samenleving en op de arbeidsmarkt worden nu nóg zichtbaarder? Hoe geef je leiding in deze barre tijden en hoe moeten we straks verder? Vier visies.” Arjen Boin reageert.
Lees hier het hele artikel van Sprank.
03/04/2020
Leading in a Crisis: How to Navigate the COVID-19 Minefield
“The current global pandemic has upended the operations of government organizations around the world. Here are five recommendations for leaders confronting the “once in a lifetime” coronavirus crisis. By Arjen Boin, Allan McConnel & Paul ‘t Hart.
Lees hier het hele artikel van Government Technology.
10/04/2020
3 European countries are about to lift their lockdowns
” ‘For each country, they’re trying to find that unique sweet spot, the perfect one where you can manage everything,’ Arjen Boin, a crisis management expert at the University of Leiden in the Netherlands, told me.”
Lees hier het hele artikel van Vox.
08/04/2020
Volle treinen en festivals worden lastig in een 1,5-metersamenleving
“We kunnen maar beter wennen aan een samenleving waarin je 1,5 meter afstand tot anderen houdt. Dat heeft de komende tijd verstrekkende gevolgen voor vrijwel alle lagen van de samenleving. Het is volgens premier Rutte van belang dat we volhouden. Dat belang stipt Werner Overdijk, directeur van expertisecentrum Crisisplan, ook aan. “Rutte zei heel duidelijk dat de eerste signalen van herstel te zien zijn, maar dat dit niet betekent dat de maatregelen moeten worden teruggedraaid. Het kan zijn dat we het nog een behoorlijke tijd moeten volhouden met elkaar. En dat is moeilijk, want mensen zijn dit niet gewend.”
Lees hier het hele artikel van NU.nl
01/04/2020
Mini-college | Arjen Boin in de Special State of Science over bestuurders tijdens de coronacrisis
“In de Special State of Science (S-SoS) reeks plaatst de Vereniging voor Bestuurskunde elke week 3 video’s van hoogleraren bestuurskunde. Wat zijn de lessen van het besturen en managen in crisistijd? Arjen Boin gaat in dit minicollege in op het Corona-virus als grensoverschrijdende crisis ‘transboundary crisis’ in de internationale literatuur. Hij verkent waarom het zo moeilijk is om zo’n soort crisis te managen. De omvang van deze crisis is ongekend en stelt niet alleen bestuurders, maar ook bestuurskundigen voor nieuwe uitdagingen. Hoe kunnen we hiermee omgaan?”
Bekijk hier het hele minicollege op Vereniging voor Bestuurskunde.
30/03/2020
Leading in a crisis: strategic crisis leadership during the COVID-19 pandemic
“The COVID-19 pandemic has become the ultimate stress test for communities, countries and the world. It falls into the ‘once in a lifetime’ category, but the dynamics and challenges it will entail have been studied for years by researchers investigating ‘super wicked problems’, ‘transboundary crises’ and ‘mega crises’.” Written by: Arjen Boin, Allan McConnell & Paul ‘t Hart.
Lees hier het hele artikel van The Mandarin.
28/03/2020
‘Het kabinet moet veel duidelijker maken wat die maatregelen praktisch betekenen’
“Qua crisiscommunicatie heeft het kabinet de juiste route gekozen, zeggen experts. maar er schort nog wel wat aan de uitvoering. Arjen Boin, hoogleraar politieke wetenschap in Leiden, denkt dat er de afgelopen maandag nog iets anders misging…”
Lees hier het hele artikel van NRC.
27/03/2020
Covid-19: What makes a good leader during a crisis?
“A leader’s response to a crisis is much more than speeches. Yet the messaging may play a key role in obtaining the public’s trust and co-operation. Political scientist Arjen Boin, at Leiden University in the Netherlands, has studied the most successful and unsuccessful responses during previous emergencies, and he has co-authored a book, The Politics of Crisis Management, that can help us to understand our leaders’ messages during the current emergency.”
Lees hier het hele artikel van de BBC .
27/03/2020
In crisistijd let burger op elk woord van het kabinet
“Hoe doet het kabinet het in deze crisistijd op communicatievlak? ‘Het zou handig zijn als iedereen bedenkt dat het best moeilijk is wat er moet gebeuren. In crisistijd hebben mensen veel meer behoefte aan communicatie’, zegt hoogleraar Arjen Boin, deskundige op het gebied van crisismanagement. ‘Door de onzekerheid zijn mensen enorm gefocust op de woorden van gezagsdragers. En gezagsdragers onderschatten iedere keer toch weer dat elk woord gewogen wordt.’”
Lees hier het hele artikel van Reformatorisch Dagblad.
26/03/2020
Helder communiceren over regels blijkt best lastig voor het kabinet
“Juist in crisistijd snakken mensen naar duidelijke, heldere informatie. Daar slaagt het kabinet niet altijd in, veel voorschriften hebben later een bijsluiter nodig. Waarom gaat het mis? ‘De boodschap werd door de luchtige toon ondermijnd’, zag hoogleraar Arjen Boin, gespecialiseerd in crisismanagement.”
Lees hier het hele artikel van Het Parool.
26/03/2020
Making sense of an existential crisis: The ultimate leadership challenge
“Professor Martin Lodge and Professor Arjen Boin analyse the challenges for global leaders needing to make critical decisions with a lack of data amidst an existential crisis such as COVID-19.”
Lees hier het hele artikel van LSE Government.
24/03/2020
Slaat het kabinet de juiste toon aan om iedereen mee te krijgen in de corona-aanpak?
“De maatregelen om de corona-uitbraak te bestrijden, riepen in de praktijk veel vragen op. De persconferentie van maandag moest helderheid brengen. Is dat gelukt? Arjen Boin, crisisdeskundige en hoogleraar publieke instituties en openbaar bestuur aan de Universiteit Leiden, heeft de persconferentie constructief kritisch bekeken.”
Lees hier het hele artikel van Trouw.
22/03/2020
Drukke stranden of rummikubben: afstand houden voor iedereen anders
“Met een gillend geluid verscheen zondag rond het middaguur een noodmelding op miljoenen Nederlandse telefoons: ‘Houd 1,5 meter afstand!’ Tegelijkertijd roepen burgemeesters en grote organisaties de mensen op om thuis te blijven vanwege drukte in natuurgebieden. Houdt de bevolking zich wel aan de richtlijnen? Werner Overdijk, directeur van expertisecentrum Crisisplan, wijst erop dat medewerking van de bevolking nodig is om een ergere situatie te voorkomen.”
Lees hier het hele artikel van NU.nl
18/03/2020
‘Nu zitten we nog in de crisis honeymoon’
“Crisismanagement: De burger kan al die nieuwe onzekerheden best wel aan, maar dan moet de regering wel alles op tafel leggen, zeggen specialisten in crisisbestuur. Hoe bang is de burger in crisistijd? ‘Dat burgers doorgaans vrij rationeel reageren in crisissituaties, weten we al vijftig jaar’, zegt Arjen Boin.”
Lees hier het hele artikel van NRC.
14/03/2020
Europa in verspreide slagorde
“Europa trekt in verspreide slagorde naar het coronafront. Dat lijkt niet efficiënt, maar achter de schermen is veel overleg. Ursula von der Leyen zegt dat ze ‘alles zal doen wat nodig is’.” Arjen Boin reageert.
Lees hier het hele artikel van De Standaard.
13/03/2020
De corona-communicatie: van nuchter en lacherig naar uitermate serieus
“De corona-communicatie van de overheid veranderde radicaal afgelopen week. Crisisdeskundige Arjen Boin analyseert.”
Lees hier het hele artikel van Trouw.
13/03/2020
Leiderschap in tijden van corona
“‘Feit is dat je in een crisis als deze met 50 procent van de kennis, 100 procent van de besluiten moet nemen,’ zei premier Mark Rutte tijdens de persconferentie van afgelopen donderdag. Leidinggeven in crisissituaties is een vak apart. Onderzoekers Arjen Boin, Paul ’t Hart en Femke van Esch zetten een paar jaar geleden op een rijtje waar leiders op moeten letten. Een checklist voor bestuurders en managers met zeven aandachtspunten.”
Lees hier het hele artikel van NRC.
13/03/2020
Aanpak coronavirus: bestuurlijke drukte of ‘ragfijn samenspel’ ?
“Een virusuitbraak in combinatie met schaarste aan mensen en middelen, dat waren de hoofdbestanddelen van een rampenoefening die de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond en Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ) vorig jaar doorliepen. De voornaamste les? ‘Het is een ragfijn samenspel’, aldus ROAZ-voorzitter Ernst Kuipers. Wat vorig jaar een scenariospel was is met de uitbraak van het coronavirus realiteit geworden.” Werner Overdijk reageert.
Lees hier het hele artikel van Zorgvisie.
13/03/2020
Het ‘nuchtere volkje’ blijkt toch niet zo nuchter, en daar worstelt de politiek mee
“De reactie op corona lijkt net als het virus zelf een bepaalde curve te volgen, signaleert verslaggever Peter Giesen. Na aanvankelijke relativering nemen ook leiders van ‘nuchtere volkjes’ alsnog drastische maatregelen.” Arjen Boin reageert.
Lees hier het hele artikel van Volkskrant.
13/03/2020
De coronacrisis ontleed: is Nederland te naïef geweest?
“Liggen er werkelijk Italiaanse toestanden op de loer? En is dit de juiste respons om dat te voorkomen? We vroegen het Arjen Boin, expert op het gebied van crisismanagement.”
Lees hier het hele artikel van Scientias.
05/03/2020
Coronacrisis: hoe pakt Nederland het aan?
“‘Nederland reageert inconsistent op de komst van het coronavirus.’ Dat stelt de Leidse politicoloog Arjen Boin, expert in crisismanagement. Kwetsbare groepen zoals ouderen hebben meer advies op maat nodig. ‘Je kunt beter bridgewedstrijden afgelasten dan voetbalwedstrijden.’”
Lees hier het hele artikel van Universiteit Leiden.