Masterclass No-deal Brexit van de Nationale Academie voor Crisisbeheersing

Op dinsdag 26 februari 2019 organiseerde Crisisplan BV namens de Nationale Academie voor Crisisbeheersing (NAC) de masterclass ‘No-deal Brexit’ bij het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) in Den Haag. Tijdens deze masterclass werden aanwezigen geïnformeerd over de huidige stand van zaken en de mogelijke scenario’s en consequenties van een No-deal of hard Brexit scenario voor de Nederlandse publieke en private sector.

Aanwezige deelnemers tijdens dit dagdeel waren vertegenwoordigers namens ministeries, uitvoeringsorganisaties, veiligheidsregio’s en het bedrijfsleven.

Moderator Werner Overdijk begon de masterclass met een introductie, waar middels een self-assessment inzicht verkregen werd in het kennisniveau van de aanwezigen. Na de introductie sprak dr. Rem Korteweg, Senior Research Fellow bij Instituut Clingendael. Tijdens zijn presentatie werd ingegaan op de vraag: waar staan wij als nu eigenlijk? In zijn presentatie schetste hij de verschillende Brexit scenario’s (no-deal, hard of uitstel) met bijbehorende consequenties en werden de belangrijkste voorliggende data van vergaderingen en stemmingen van het Verenigd Koninkrijk en de Europese Raad alsmede de politieke en bestuurlijke risico’s benoemd.

Mevrouw ir. Marlouke Durville, Programmadirecteur Coördinatie-eenheid Contingency/Preparedness Brexit van het ministerie van Buitenlandse Zaken, legde in haar presentatie de mogelijke consequenties van een No-deal Brexit en de uitdagingen voor Nederland uit. De maatregelen die Nederland reeds getroffen heeft en kan treffen, maar ook de voorbereidingen op het gebied van crisisbeheersing kwamen aan bod. Naar aanleiding van vragen van en discussie met de deelnemers werd ingegaan op specifieke voorbereidingen binnen de verschillende beleidsterreinen en uitvoeringsorganisaties.

Tot slot was de heer Bart Mos, Chef coördinator Brexit bij Schiphol, aan het woord. Hij bood de aanwezigen inzicht in de preparatie en crisismanagement door de private sector. Tijdens zijn  presentatie belichtte hij de impact en belangen van het vliegverkeer en luchthavens tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk. De heer Mos kaartte aan wat Schiphol nog nodig heeft om zich optimaal voor te bereiden op de Brexit, maar ook welke maatregelen Schiphol al getroffen heeft.